WETHOUDERS OP BEZOEK
bij Bomvrij Hospitaal en Natte Schietkatoenloods

Woensdag 6 maart 2024 kwamen de wethouders van de gemeente Voorne aan Zee, Igor Bal wethouder Vastgoed en Janneke Postma, wethouder Cultuur, een bezoekje brengen aan het Bomvrij Hospitaal en Natte Schietkatoenloods. Twee van de vele monumenten die wij voor de gemeente restaureren. Ook waren leden van Equipage De Delft, de huidige gebruikers van het Bomvrij Hospitaal, aanwezig.  Zij waren gekleed in kleding van weleer. 

Rondleiding

Samen met Sylvia van Rienderhoff, technisch adviseur vastgoed van de gemeente Voorne aan Zee en architect Gerrit Bikker van Lakerveld Architecten, hebben we een rondleiding gemaakt. Igor Bal heeft onder toeziend oog van onze restauratiemetselaar Rob Pasnagel succesvol een steen gemetseld bij Bomvrij Hospitaal.

Werkzaamheden Natte Schietkatoenloods
Momenteel herstellen we het oude hekwerk van de Natte Schietkatoenloods. Daarvoor hebben onze vaklieden het hek eerst gedemonteerd en vervolgens naar de werf van ons zusterbedrijf Van der Vegt in Bleskensgraaf vervoerd.

Daar is het restauratiewerk begonnen. De kolommen zijn allemaal van gietijzer. Om te zien waar het hekwerk kapot is, wordt het eerst helemaal gestraald. Van der Vegt heeft als motto: “Behoud gaat voor vervanging” dus eerst wordt gekeken hoe we het hek zoveel mogelijk kunnen restaureren. (Dit is het uitgangspunt van restauratie, niet alleen hun motto!)De hele slechte plekken die niet meer hersteld kunnen worden, worden vervangen. Natuurlijk wel in dezelfde stijl. Om de Schietkatoenloods heen leggen onze vakmensen nieuw straatwerk aan en daaromheen wordt straks het gerestaureerde hekwerk geplaatst.

Daarnaast zijn we begonnen met het herstellen van het voeg- en metselwerk van de Schietkatoenloods. En repareren we het houtwerk van de oude luiken.

Werkzaamheden Bomvrij Hospitaal
Bij het Bomvrij Hospitaal zijn we bezig met de luiken en kozijnen.  Alle houten kozijnen waren door vandalisme en leegstand verdwenen. Hiervoor hebben we eerst zelf nieuwe mallen gemaakt. De luiken en kozijnen worden nieuw gemaakt omdat de huidige exemplaren niet meer te restaureren. We zorgen er natuurlijk wel voor dat de nieuwe kozijnen voorzien worden van de oude detailleringen. Dit doen onze restauratietimmermannen met de hand. Dat is een mooi staaltje vakmanschap, waar we goed in zijn. Het hang- en sluitwerk maakt de smid van Van der Vegt.

Meesters In, ons andere zusje, werkt ook mee aan de restauratie van het Bomvrij hospitaal. Zij leveren het natuursteen. Het oude natuursteen was in slechte staat en moest hersteld en/of vervangen worden. De steenhouwers van Meesters In hebben het natuursteen in dezelfde stijl als vroeger gefrijnd.

Meer weten over de monumenten en onze restauratiewerkzaamheden? Kijk hier op onze website:  https://www.koninklijkewoudenberg.nl/bomvrij-hospitaal/