Renovatie Het Klooster stap dichterbij:
aannemer en interieurarchitect bekend

De renovatie van cultureel centrum Het Klooster in Nuenen is weer een stap dichterbij. Na een succesvolle aanbesteding zijn de aannemer en interieurarchitect nu bekend. Koninklijke Woudenberg is de bouwkundig aannemer en LA / Architecten Ingenieurs gaat aan de slag met de inrichting van Het Klooster. Op vrijdag 22 maart 2024 bekrachtigden de partijen de samenwerking die zij aangaan.

Geslaagde aanbestedingen
Voor de renovatie van Het Klooster tot een bruisend dorpshuis voor Nuenense verenigingen en inwoners zocht de gemeente Nuenen een bouwkundig aannemer. Via een openbare aanbesteding is uiteindelijk Koninklijke Woudenberg uit Ameide als winnaar naar voren gekomen. Nu kunnen de bouwplannen nader uitgewerkt gaan worden. Dat gebeurt in de periode tot de zomer. Na de zomer wordt op basis van deze plannen de officiële aanneemovereenkomst ondertekend en vanaf dan kan de bouw starten. Naar verwachting is de renovatie eind 2025 klaar.

“We zijn verheugd om het prachtige Klooster van Nuenen, samen met onze partners Verstappen van Amelsvoort, Gabriëls Elektro en Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau, te mogen restaureren en renoveren, waardoor dit monument een nieuwe toekomst tegemoet gaat als een functioneel en duurzaam cultureel centrum. De nauwe samenwerking met de gemeente Nuenen verloopt zeer prettig, wat bijdraagt aan het succes van dit bijzondere project.” – Algemeen directeur André Köster (Koninklijke Woudenberg)

Tegelijk met de aanbesteding voor de aannemer vond ook de aanbesteding voor de interieurarchitect plaats. Hieruit is als winnaar LA | Architecten Ingenieurs uit Veghel gekomen. Zij gaan aan de slag met het ontwerp voor het interieur van Het Klooster, zodat Het Klooster straks gebruikt kan worden als het beoogde dorpshuis. Deze maand nog start de interieurarchitect met het uitwerken van het ontwerp. Dit doet zij samen met o.a. de gebruikers van het gebouw en de aannemer.

“Onze visie op het multifunctionele gebruik is door gemeente Nuenen beoordeeld als vernieuwend en prima passend bij het gebruik door de diverse doelgroepen. We hebben met aandacht gekeken naar details die invloed hebben op de beleving van de gebruikers. En daarbij ingezet op hergebruik van materialen. Fijn dat onze visie gedeeld en onze ervaring beloond wordt. Met trots en vooral veel zin gaat Team LA nu volop verder met de verdere uitwerking.”  – Architect Anne-Marie Pors (LA / Architecten Ingenieurs)

Multifunctioneel cultureel centrum
Het Klooster moet grondig worden gerenoveerd. De noodzaak van uitgebreid onderhoud en verduurzaming is vervolgens gekoppeld aan de ambitie om van Het Klooster een bruisend centrum voor de Nuenense inwoners te maken. Ook moet Het Klooster dienen als vergaderruimte voor de gemeenteraad, theater, bibliotheek en een plek waar ook verenigingen terecht kunnen voor hun activiteiten. Oftewel: een sociaal en cultureel bruisend hart dat uitnodigt om er te vertoeven.

“Ik ben blij dat deze belangrijke stap nu gezet is. Nu kunnen we ons echt gaan opmaken voor de verbouwing van Het Klooster en wordt het ook zichtbaar voor iedereen. Op naar een prachtig, duurzaam en multifunctioneel dorpshuis!” – Wethouder Sandor Löwik (gemeente Nuenen)

Verhuizing gebruikers naar Klooster Temporalis
Ondertussen is de gemeente volop bezig met het voorbereiden van de verhuizing van alle gebruikers van Het Klooster naar Het Klooster Temporalis (het voormalige Sioux gebouw). De centrale verhuisweek is van zaterdag 20 april tot en met vrijdag 26 april. De laatste raadsvergadering in Het Klooster vindt plaats op 18 april.