Het verhaal achter het monument
Rijksmonumentaal Voormalig schoolgebouw

Als restauratie aannemer heb je niet alleen met materialen als baksteen te maken. Bijkomend aspect zijn de verhalen die erbij horen. Door het monument te behouden blijven ook deze verhalen levend. Net ook bij dit project waar Koninklijke Woudenberg bij betrokken is. Daar ‘hangt’ wederom een prachtig verhaal aan vast.

Je zult als klein meisje maar op de trappen van dit prachtige monument gelopen hebben en nu als bewoner dagelijks mogen genieten door er te wonen. Mevrouw Tijs vertelt ons met trots waar ze liep, welk lokaal ze nog les had en hoe de verkeersruimtes nog steeds ongewijzigd zijn eigenlijk. De klaslokalen zijn intussen omgebouwd naar op zich zelf staande appartementen en worden bewoond en deels als commerciële ruimte verhuurd.

Mevrouw Tijs vertelt:

“In 1968 begon ik aan mijn opleiding NXX (Lerares Handvaardigheid) in dit prachtige gebouw waar ik nu het geluk heb te mogen wonen. Ik moet eerlijk zijn, in die tijd vond ik het wel bijzonder om les te krijgen in een gebouw met zoveel historie, maar de omgang met medeleerlingen en de schoolroutine van elke dag maakte toch meer indruk op mij.

Toen ik in 2020 zag dat er een appartement in dit gebouw, mijn oude school, te koop stond, heb ik geen moment geaarzeld om te proberen dat appartement op deze unieke plek aan te kopen. Nu, heel wat jaren ouder weet ik dit bijzondere monument, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School veel meer te waarderen. Als je door de zware ijzeren deur binnenkomt en de massief stenen trap met zijn door de jaren heen uitgesleten treden oploopt, kijk je aan tegen een indrukwekkend glas-in-loodraam. Natuurlijk een afbeelding van Maria, zoals in een katholieke school gebruikelijk was.

In de gang naar mijn appartement zijn zowel de vloer- als de wandtegels nog origineel. In de wand is zo’n prachtige zwarte bies verwerkt. Het valt me niet moeilijk om me voor te stellen hoe ik hier als achttienjarige rondliep.

Mijn appartement met het hoge plafond en de vele hoge stalen ramen is een feest van licht. Een van de ramen heeft nog zo’n oud draaimechanisme om de bovenste klepraampjes open te zetten. Wat ik ook heel mooi vind zijn de zwarte granieten vensterbanken. Ik kan me nog goed herinneren hoe hier in deze ruimte werkbanken stonden. Ik heb hier mijn eerste houten speelgoedauto gemaakt. Deze is vanuit mijn vorig huis mee terug verhuisd naar deze plek waar die gemaakt is.

Toen in 2009 de oude klaslokalen zijn omgebouwd tot appartementen zijn er zoveel mogelijk authentieke details bewaard gebleven. Toch zijn er ook nieuwe moderne elementen toegevoegd. Zo zijn aan de achterzijde van de oude gevel grote moderne balkons opgehangen die prachtig samengaan met de monumentale sfeer. Het is heerlijk om op dit ruime balkon te zitten en uit te kijken op de groene binnentuin waarin pal voor mijn neus een oude magnolia staat die drie keer per jaar bloeit. Kortom dit is een fantastische plek waar ik voorlopig niet meer weg ga.”

Als verduurzamingsadviseurs kunnen wij alleen maar dankbaar zijn voor de mooie locaties waar wij mogen komen en luisteren naar de verhalen die erbij horen. Zo dus ook hier, van bouwkundig en installatietechnisch advies inclusief subsidies tot de verdere begeleiding en uitvoering. Ons DuMo team van Koninklijke Woudenberg staat voor u klaar.