De reis van een 16e eeuws plafond
in Arnhem

In januari werden we door de gemeente Arnhem gevraagd een prachtig handbeschilderd houten plafond uit de 16e eeuw te demonteren en tijdelijk op te slaan. Het plafond siert de Heerenzaal van Stadsvilla Sonsbeek op. De vloerconstructie van De Witte Villa behoefde werkzaamheden om toekomstbestendig te blijven. Voor het delicate werk, het demonteren van het oude plafond, werden wij ingeschakeld.

De geschiedenis van dit meesterwerk is een verhaal op zich. Na jaren van verborgen te zijn geweest achter beschilderd linnen, werd het plafond in 1951 herontdekt in de oude burgemeesterswoning aan de Oeverstraat in Arnhem. Omdat het pand door de oorlog dusdanig was beschadigd, is het pand gesloopt en het plafond hier verwijderd.

Het plafond verhuisde vervolgens naar het Gemeente Museum/Rijnzaal, waar het in 1956-1957 werd gerestaureerd door de heer Schoonwater. In 1983 werd het plafond verwijderd uit het museum vanwege klimaatschade en toevertrouwd aan restaurator Jelle Otter, dit werd mogelijk gemaakt door het International Art Centre. Na een grondige restauratie werd het plafond in 1987 overgebracht naar de Witte Villa, waar het tot op heden schittert.

Nu, in 2024, hebben onze vaklieden het plafond zorgvuldig gedemonteerd, vervoerd naar de opslag en in april weer met alle voorzichtigheid en vakkundigheid teruggeplaatst in zijn oorspronkelijke pracht in Stadsvilla Sonsbeek. Zo kan iedereen die een bezoekje aan de villa brengt er weer van genieten.

Zwart wit foto’s: archief Museum Arnhem