OPEN MONUMENTENDAG UTRECHT
THEMA: 'IN EUROPA' OP 8 SEPTEMBER

Utrecht in Europa en Europa in Utrecht! Dat is het uitgangspunt voor Open Monumentendag 2018. De Open Monumentendag sluit daarmee aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Hierbij wordt in heel Europa stilgestaan bij de gemeenschappelijke geschiedenis en het culturele erfgoed van het continent.

Op zaterdag 8 september vindt 32e Open Monumentendag Utrecht plaats. Het landelijke thema dit jaar is ‘In Europa’. De connectie met de Europese geschiedenis zien we in tal van Utrechtse monumenten terug. Dit jaar is er extra aandacht voor enkele bijzondere (voormalige) Universiteitspanden, zijn in Utrecht acht forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie geopend, en heeft Leidse Rijn een mooi programma over de Romeinen, inclusief bezoek aan een opgraving. In het subthema ‘beladen erfgoed’ staan panden aan de Maliebaan centraal. Een aantal van deze panden restaureerde Koninklijke Woudenberg, zoals de Stadsschouwburg, de voormalige rechtbank aan het Janskerkhof 13b en de Forten Luntet VI en Blauwkapel

Het programma van de Open Monumentendag in Utrecht omvat daarnaast veel extra activiteiten waaronder lezingen, themawandelingen, rondleidingen en muziek.

Het complete programma is te vinden op de website: www.openmonumentendagutrecht.nl of in de speciale Monumentenkrant die vanaf 1 september in de stad wordt verspreid.

De Open Monumentendag is een landelijke dag en duurt van 10.00 – 17.00 uur. In verschillende plaatsen zijn er monumenten te bezichtigen. Ook het hoofdkantoor van Koninklijke Woudenberg in Ameide is geopend. Daarover later meer. Meer informatie over de landelijke dag vindt u via deze website.