WESTERKERK
KNAP STAALTJE STEIGERWERK

23 mei 2019

De Westerkerk in Amsterdam staat weer in de steigers! Dit keer echter aan de binnenkant. Nadat twee jaar geleden de buitengevel gerestaureerd is, is nu de binnenkant van de kerk aan de beurt. Dit wordt gedaan in twee delen, zodat de kerk deels in gebruik kan blijven voor kerkdiensten. De westkant van de kerk staat op dit moment van top tot teen in de steigers, wat indrukwekkende beelden oplevert.

Om te zorgen dat het oostelijke deel niet beschadigd raakt en stofvrij blijft is een tijdelijke scheidingswand van plasticfolie gecreëerd. Ook het orgel, wat aan de westkant staat, is hermetisch afgesloten door plasticfolie en een apart ventilatiesysteem zorgt voor overdruk om al het stof buiten te houden.

De werkzaamheden van Koninklijke Woudenberg bestaan uit het herstellen van het afgebrokkelde stucwerk van de wanden en het verstevigen van de houten balken in de kap. Door middel van een epoxyvulling worden waar nodig de balken in de kap verstevigd. De wanden waar het stucwerk beschadigd is worden eerst afgebikt door middel van een breekhamer en vervolgens wordt er opnieuw stucwerk aangebracht en geschilderd.

Over ongeveer twee maanden is het westelijke deel klaar en is het oostelijke deel van de kerk aan de beurt. Al het steigerwerk zal dan verplaatst worden naar de andere kant en de kerkdiensten zullen dan in het gerestaureerde deel plaatsvinden, waar ook het orgel weer achter het plasticfolie tevoorschijn zal komen.