TROTS
OP ONZE VAKMENSEN

4 juli 2019

Een groep van zestien vaklieden van negen Noord-Brabantse restauratiebouwbedrijven heeft de NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren en Metselen op MBO-4 niveau volbracht. Op dinsdag 2 juli ontvingen zij hun diploma uit handen van Bouwend Nederland-voorzitter en NCE-ambassadeur Maxime Verhagen en NCE-voorzitter Flip van de Burgt. Onder de afstudeerders ook twee collega’s van Koninklijke Woudenberg.

De opleiding werd het afgelopen jaar aangeboden door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) op de BouwSchool Breda. De opleiding kon georganiseerd worden door de goede samenwerking tussen BouwSchool Breda, de Noord-Brabantse restauratiebedrijven en het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.

Trots

Koninklijke Woudenberg hecht groot belang aan het in stand houden van vakmanschap. “We zijn dan ook ontzettend trots op Job en Thijmen met het behalen van hun diploma. Daarnaast zijn we natuurlijk ontzettend trots op al onze vakmensen die dag in dag uit hun uiterste best doen om de Nederlandse historie levend te houden”, aldus Aafke van der Werf.

Kennis mag niet verloren gaan

In 2016 werd de opleiding nog stopgezet omdat er te weinig animo voor was. ,,Maar het is zo’n belangrijk vak. De kennis over hoe er honderden jaren geleden gebouwd werd mag niet verloren gaan; dat erfgoed moet in originele staat blijven”, aldus Erik Colijn van de BouwSchool.

Het belang van goed ambacht lijkt toch weer in de lift. Behalve in Breda zijn er ook NCE-opleidingen gegeven in Leiden en Arnhem en starten er in september opleidingen in Amsterdam en Goes. Het doel van de opleidingen is het in stand houden van historische bouwwerken.

Een waardevolle samenwerking

Samenwerking tussen bouwscholen, restauratiebouwbedrijven en het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen blijkt de sleutel tot succes om het (restauratie)vakmanschap te behouden. Deze partijen zetten zich gezamenlijk in om de instroom in de bouw en restauratie te vergroten en het imago van bouwberoepen en vakmanschap te verbeteren.