SAMEN BOUWEN AAN HET HOLOCAUST NAMENMONUMENT
DEEL 4

Koninklijke Woudenberg realiseert aan de Weesperstraat in Amsterdam het Holocaust Namenmonument. In een korte serie volgen we de realisatie van het monument.

Dit is deel 4 van de serie “De totstandkoming van het Holocaust Namenmonument”. Koninklijke Woudenberg realiseert aan de Weesperstraat in Amsterdam het Holocaust Namenmonument. In een korte serie volgen we de realisatie van het monument.

In deel 4 komt het bouwen van het Namenmonument en de onderlinge samenwerking aan bod. Het monument is ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Libeskind is de zoon van Holocaust-overlevenden. “Vanaf het moment dat er een ontwerp ligt, gaan er nog vele liters water door de zee,” vertelt Johan den Hartog, projectleider van Koninklijke Woudenberg. Een nauwe samenwerking is cruciaal. Niet alleen met de architect en opdrachtgever het Auschwitz comité, maar ook met partners als AIP, de aannemer van het staalwerk, in het bijzonder de roestvrijstalen letters die op de muren rusten. Mick de Haan, technisch directeur bij AIP, vertelt over de uitdagingen en de keuzes die gemaakt zijn. Ook twee vaklieden van Koninkijke Woudenberg vertellen hoe bijzonder dit project is om te bouwen. Jaap Looijaard, voeger, vertelt dat hij op een andere manier heeft gewerkt dan normaal omdat er gebruik werd gemaakt van lijmmortel.