RESTAURATIEWERKZAAMHEDEN
PETRUSKERK SITTARD

In Sittard restaureert Koninklijke Woudenberg de Heilige Petruskerk. De H. Petruskerk, in de volksmond ‘Grote Kerk’ genoemd,  is een rijksmonument en uit inspectie van Monumentenwacht Limburg bleek dat zowel in de toren als het schip herstelwerkzaamheden vereist zijn.

Koninklijke Woudenberg is verantwoordelijk voor het mergel-, metsel-, voeg en timmerwerk en zal daarnaast werkzaamheden uitvoeren om de gevelankers te conserveren. In eerste instantie wordt de 83 meter hoge toren gerestaureerd, om verdere schade door inwatering en bevriezing te voorkomen.

“In april zijn we begonnen met het opbouwen van de steiger en het beschermen van de monumentale onderdelen,” aldus Francis Delissen (Bedrijfsleider Koninklijke Woudenberg, vestiging Maastricht). “Naar verwachting zullen we in juni starten met het mergel- en metselwerk, dit zal duren tot en met september. Daarna zullen er nog timmerwerkzaamheden plaatsvinden.”

De restauratie is van groot belang voor het stadsbeeld van Sittard. Al sinds de late Middeleeuwen is het rijksmonument van heinde en verre te bewonderen. Francis: “Het is hét landmark van de Gemeente Sittard. Het is een kerk die door de eeuwen heen de nodige tegenslagen heeft gekend. Denk aan blikseminslagen, brand en plunderingen. En omdat wij sinds mensenheugenis de eerste niet-Sittardse aannemer zijn ligt de lat gelijk hoog!”

Naar verwachting zullen de werkzaamheden in december 2020 worden opgeleverd.

Foto: Toren Sittard