Restauratie
Café B.for Maastricht

Op 30 september 2018 werd de binnenstad van Maastricht opgeschrikt door een grote uitslaande brand. In het monumentale pand op Sint Amorsplein 4 sloegen de vlammen uit de eerste verdieping en het dak. Het 18e-eeuwse pand wordt als café geëxploiteerd. Het café wordt gerestaureerd door Koninklijke Woudenberg en zal in november weer haar deuren openen voor bezoekers.

Een jaar geleden liepen medewerkers van Koninklijke Woudenberg Maastricht tijdens hun lunchwandeling langs de asbestsaneringswerkzaamheden van het in de as gelegde pand. Wat zouden we graag aan bod komen voor de restauratie! De vraag werd opgeworpen tijdens de wekelijkse BNI netwerkbijeenkomst en al gauw ontstond er een warm contact met de architect en de opdrachtgever. Na een definitieve selectie eind mei bleef Koninklijke Woudenberg Maastricht als enige gegadigde over die op zeer korte termijn kon starten met deze mooie restauratieklus. De start van de werkzaamheden zou namelijk – na een moeizaam vergunningentraject – uiterlijk in juni aanvangen, waarna we vóór de bouwvak het dak dicht moesten hebben.

Monumentale onderdelen
De uitdaging in dit project was dat de monumentale onderdelen terug moesten komen, ook al waren deze compleet verwoest. Denk daarbij aan eiken balken, kinderbinten, eiken vloerbeschot, houten vakwerk, eikenhouten dakbeschot, mergel kroonlijsten etc. Tevens hadden we te maken met restricties. Zo mochten we begin juli geen steigers opstellen tijdens de concertreeks van Andre Rieu en na 11.00 uur mogen er geen verkeersbewegingen meer plaatsvinden in de binnenstad vanwege het winkelende publiek.

Laatste loodjes
Op dit moment worden de werkzaamheden aan de akoestische isolatie afgerond en worden de Metalstud binnenwanden geplaatst. Hierna kunnen de keuken en de toiletten worden betegeld en kan een houten parket aangebracht worden. Dan is alles zo goed als gereed, op de inrichting na. Kom je het resultaat bewonderen tijdens de opening van Café B.for in november?