HET OOGAPPELTJE VAN DE NEUDE
WORDT OPGEPOETST

3 mei 2019

Een kijkje achter de schermen bij het Postkantoor aan de Neude. Begin maart 2018 zijn hier de bouwwerkzaamheden officieel gestart. Het voormalige postkantoor wordt verbouwd tot Post Utrecht. Het gebouw krijgt een publieke functie met de nieuwe centrale bibliotheek, winkels, versmarkt, horeca en een fietsenstalling.

Door de multifunctionele invulling van het gebouw is er voor ieder wat wils. De openbare bibliotheek aan de Oudegracht wordt verplaatst naar het verbouwde postkantoor en krijgt een plek in centrale hal. De rechterzijde van het pand wordt gereserveerd voor winkels en horeca die ook via een entree aan de achterzijde te bereiken zijn. Hierdoor komt er een eind aan het sombere stukje Oudegracht wat langs de gesloten achterkant van het postkantoor liep. In de kelder van het gebouw komt een Foodmarket en een grote fietsenstalling zodat je ook op de Neude je fiets veilig kwijt kunt.

De verbouwing en restauratie van het pand is een groot project waar meerdere bedrijven tegelijkertijd aan werken. De rol van Koninklijke Woudenberg in dit project is vooral het bewaren en bewaken van de historische onderdelen van het gebouw op de plekken waar andere bedrijven moeten verbouwen en slopen. Zo worden bijvoorbeeld de zandstenen dorpels onder de kozijnen waar nodig weggehaald, bewaard en later weer teruggeplaatst. Het risico op beschadigingen door de bouwwerkzaamheden eromheen wordt op deze manier vermeden.

Op plekken in de muur waar nieuwe openingen komen worden de geglazuurde gele bakstenen zorgvuldig weggehaald en schoongemaakt om vervolgens weer teruggeplaatst te worden. Door het hergebruiken van de bakstenen is een herstelde muur niet meer te onderscheiden van de rest. Verder zullen de vloer en het gedetailleerde dak nog door Koninklijke Woudenberg onder handen worden genomen. In het dak zal elk klein ruitje wat beschadigd is gerestaureerd of vervangen worden. Dit zal later in het proces gedaan worden.

De verwachting is dat het gebouw dit jaar nog opgeleverd wordt en iedereen weer kan genieten van de imposante architectuur van Joseph Crouwel.