KONINKLIJKE WOUDENBERG OPEN
TIJDENS OPEN MONUMENTENDAG

Koninklijke Woudenberg Ameide opent haar deuren tijdens de Open Monumentendag op 8 september. Tijdens die dag is er van alles te zien en te beleven. 

Op zaterdag 8 september vindt 32e Open Monumentendag  plaats. Het landelijke thema dit jaar is ‘In Europa’. De connectie met de Europese geschiedenis zien we in tal van Utrechtse monumenten terug. Koninklijke Woudenberg opent ook haar deuren. Niet alleen om een inkijk te geven van het prachtige momunent waar wij in werken, maar ook inzicht geven in het werk wat wij doen. Op de binnenplaats van het kantoor in Ameide zijn verschillende ambachtsmensen te zien die laten zien hoe hun vak in zijn werk gaat.

Na een grote stadsbrand in 1630 zijn alle Middeleeuwse panden in Ameide verloren gegaan.

Historie

Het koopmanshuis aan de Voorstraat 7 te Ameide en de overige monumentale panden aan de Voorstraat, zijn in het begin van de 18e eeuw (de Gouden Eeuw en de V.O.C.-tijd) gebouwd door rijke Utrechtse patriciërs. Gelegen aan de buitenbocht van de Lek en met de invloed van eb en vloed,  konden, met westenwind en tij mee, de kustschepen in die tijd Ameide op eigen kracht bereiken. Er ontstond een overslaghaventje voor het achterland (Meerkerk, Noordeloos en Nieuwland). Met de komst van de stoomschepen verloor de haven snel aan belang en kwam er een einde aan een relatief rijke periode in Ameide.

Het pand is in de stijl van de Hollandse en specifiek Utrechtse, neo-renaissance opgetrokken met een strikt symmetrische raamverdeling. Ook de kleurstellingen van de interieurs (met name de groentint) zijn in de Utrechtse stijl. Geen ontsierende gevelreclame, maar een zeer fraai gesmeed en geornamenteerd uithangbord, dat blijkt af te stammen van het Catshuis uit Den Haag.

De Open Monumentendag is een landelijke dag en duurt van 10.00 – 15.00 uur. Meer informatie over de landelijke dag vindt u via deze website.