NATIONALE MOLENDAG:
ONZE EIGEN MOLENAAR AAN HET WOORD

8 mei 2019

Herman Korevaar is calculator bij Koninklijke Woudenberg. Maar Herman doet meer. Wanneer hij niet aan het werk is, is hij molenaar op de Stijve Molen in Noordeloos.

Zaterdagochtend. Herman gaat in alle vroegte op pad richting zijn molen. De Stijve Molen in Noordeloos. “Voordat ik thuis vertrek kijk ik meestal eerst wat de weersverwachtingen zijn. Voornamelijk de wind natuurlijk. Over het algemeen staat er wel voldoende wind om de molen draaiende te houden.” Herman is sinds 1998 gediplomeerd molenaar, al weet hij zelf niet zo goed waarom hij eigenlijk molenaar is geworden. “Het is een soort virus”, aldus Herman. “Ik vind dat als je je molenaarsdiploma hebt je er ook iets mee moet doen. Het is natuurlijk vrijwillig, maar niet helemaal vrijblijvend.”

Sinds 1988 werkt Herman bij Koninklijke Woudenberg. Hier is ook zijn passie voor het molenaarsvak ontstaan. Herman: “In 1995 hebben we een werk aangenomen aan een molen in Tholen. Hierdoor kwam ik in aanraking met molens en dacht ik dat het molenaar zijn misschien ook wel iets voor mij zou zijn.” Hiervoor had Herman eigenlijk nooit echt interesse in molens gehad.

Een eigen molen

Nadat hij zijn toelatingsexamen heeft gehaald leek het Herman ook wel wat om de Gelkenesmolen weer draaiende te krijgen. “Deze molen stond altijd stil en dat vond iedereen wel jammer. Ik ben toen met het lokale bestuur gaan praten en heb hier mijn plannen voorgelegd. In 1997 ben ik toen bij de Gelkenesmolen gaan malen”, aldus Herman.

Inmiddels is Herman molenaar op de Stijve Molen in Noordeloos. Deze molen is gebouwd in 1665, maar raakte in 1949 buiten gebruik waarna een periode van verval volgde. Op 24 mei 1967 nam Koninklijke Woudenberg de molen over voor vijf duizend gulden. Vijf jaar later werd de molen voor één gulden verkocht aan de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV). In 1975 – 1976 werd de molen door Koninklijke Woudenberg gerestaureerd.

Nationale Molendag 2019

Op zaterdag 11 mei en zondag 12 mei 2019 zijn vele honderden wind- en watermolens in Nederland open voor bezoek tijdens de Nationale Molendag.

Natuurlijk is de molen van Herman ook open voor bezoekers. Komt u ook de molenaar ontmoeten? 

Adres: Molenpad 144225 PZNoordeloos