RESTAURATIE SLOT LOEVESTEIN
FASE 2

Slot Loevestein is omstreeks 1357 gebouwd in opdracht van ridder Dirc Loef van Horne. Inmiddels heeft het slot diverse restauraties en verbouwingen ondergaan. Na een eerdere restauratie in 2016 zal Koninklijke Woudenberg eind oktober beginnen met de restauratiewerkzaamheden aan de achterkant van het kasteel.

‘In 2016 hebben we al een gedeelte van het kasteel onder handen genomen,’ aldus Bert Woudenberg. ‘We hebben toen aan de voorkant de gevels van de hoofdentree gerestaureerd.’ Gedurende de aanstaande restauratiewerkzaamheden zullen het metselwerk en voegwerk aan de achterzijde van het kasteel hersteld worden. Daarnaast zullen de houten kozijnen, luiken en het glas in lood grondig worden nagelopen. Tot slot worden de daken van de twee torens voorzien van nieuw lei- en loodwerk.

Koninklijke Woudenberg heeft eind juli, voorafgaand aan de bouwvak, ingeschreven op dit project. Dit verliep middels een aanbestedingsprocedure, waarbij de laagste prijs doorslaggevend was voor het binnenhalen van het project.

Bert: ‘Om de kapotte stenen te vervangen is het van belang dat we nieuwe stenen laten bakken conform maat, kleur en structuur van de bestaande stenen. Dit is een erg precies proces, maar zorgt ervoor dat het kasteel na de restauratie haar authentieke uitstraling behoudt.’

Volgens planning zal het kasteel medio mei 2020 worden opgeleverd.