Herbestemming
LIOF-gebouw tot Grand Hotel Maastricht

Het monumentale LIOF-gebouw (Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering) aan de Boschstraat 78 te Maastricht krijgt een nieuwe bestemming. Het is de bedoeling dat het gebouw over een jaar is omgetoverd tot een 5-sterren hotel met de ambitie om het meest luxe hotel van Europa te worden. Een mooie klus voor Koninklijke Woudenberg Maastricht!

“Vanuit ons netwerk bij de opdrachtgever GEVA Vastgoed te Best, werden we een jaar geleden aanbevolen voor de werkzaamheden. Vervolgens werd ons gevraagd om een raming met bijbehorend plan van aanpak te maken voor de herbestemming van het voormalige LIOF-gebouw tot een luxe hotel”, aldus Francis Delissen, bedrijfsleider Vestiging Maastricht bij Koninklijke Woudenberg.
Met een gedurfde inschrijving in de vorm van een hotelmenu heeft Koninklijke Woudenberg de voorselectie gewonnen en is een traject aangegaan als ‘partner Monument in een bouwteam’.

Herberg ‘Hótel du Levrier’
Het LIOF-gebouw is een aaneenschakeling van separate gebouwen uit de zestiende en zeventiende eeuw die door de eeuwen heen verschillende keren verbouwd en gerestaureerd zijn. In 1814 werd het rijksmonument – wat destijds dienst deed als herberg ‘hótel du Levrier’ – aanbevolen in het boek ‘Reis door België in het jaar 1814’. In de 19e eeuw was het ‘Grande Maison du Levrier et de l’Aigle Noir’ het voornaamste hotel van de stad. Investeringsbank LIOF is hier sinds 1977 gevestigd.
Door de jaren heen zijn veel oorspronkelijke aspecten bewaard gebleven, zoals de monumentale voorgevel. Uiteraard blijven deze ook behouden na de herbestemming.

Fragment uit het boek 'Reis door België in het jaar 1814'

Oplevering bouwvak 2020
Door middel van destructief onderzoek wordt momenteel de staat van het gebouw in kaart gebracht, waarop de inschrijfbegroting kan worden afgestemd. De exploitant is ook in een afrondende fase, waardoor we verwachten dat de definitieve begroting eind september gepresenteerd kan worden.
De werkzaamheden zullen omstreeks eind oktober aanvangen met een beoogde oplevering voor bouwvak 2020.

Naast restauratiewerkzaamheden wordt aan de achterzijde van het pand, in de Batterijstraat, een complete nieuwbouw neergezet. Deze wordt gebouwd door de andere bouwteampartner Wijnen Bouw te Someren. De totale herbestemming en nieuwbouw van het Grand Hotel wordt door Bouwregisseurs te Liessel, de heer Frank Luyten, geleid.