GEVEL STREEKMUSEUM ELSLOO
HERSTELD

Na ruim twee jaar is de gevel van het Streekmuseum in Elsloo weer hersteld. Nadat in 2017 het nodige mis ging rond het onderhoud van het Streekmuseum heeft Koninklijke Woudenberg de gevel inmiddels weer volledig hersteld.

Het herstel van de gevel is een opluchting voor het Streekmuseum. Nadat een andere aannemer, die in de arm was genomen om het onderhoud uit te voeren, een hogedrukspuit ter hand had genomen bleek de gevel niet bestand tegen het grove geweld van de harde stralen. Hierdoor werd het voegwerk en de kalkspecie weggespoten en ontstond er erg veel ruimte tussen de stenen. Op veel plaatsen werd de monumentale gevel kapot gespoten en verdwenen hele stukken baksteen en mergel. Achteraf bleek dat richting de aannemer niet was gecommuniceerd dat het een rijksmonument betrof. De gevel die beschadigd raakte is de voorzijde van het oudste deel uit 1620.

Nadat in juni 2017 de herstelwerkzaamheden aan de gevel werden stilgelegd , adviseerde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Monumentenwacht Limburg een algehele restauratie van de gevel door een gespecialiseerd bedrijf.

Francis Delissen (bedrijfsleider Koninklijke Woudenberg Maastricht): ‘Hier kwamen wij in beeld. Het is altijd van groot belang om, voordat je een monument begint te restaureren, eerst een juiste opname van de schade en gebreken te maken. Daarbij stel je vast wat voor een materiaal in het verleden gebruikt is, zodat je op basis van een juiste materiaalkeuze en werkwijze kunt gaan te restaureren. De schade was aanzienlijk, maar gelukkig hebben we middels een slimme aanpak de gevel van het museum toch weer de allure van weleer kunnen meegeven. Hierdoor kan iedereen nog voor de winter, een wens van het gemeentebestuur van Stein, genieten van het mooie gebouw.’