GEADOPTEERDE ROMEINSE FONTEINEN
DOOR NEDERLANDERS FEESTELIJK TERUGGEGEVEN AAN ROME NA RESTAURATIE

Op 14 juli 2017 vond de feestelijke opening van de Fontein di Giardini in Rome plaats. Een complexe en ingewikkelde restauratie. Bekijk hier de film.

GEADOPTEERDE ROMEINSE FONTEINEN DOOR NEDERLANDERS FEESTELIJK TERUGGEGEVEN AAN ROME NA RESTAURATIE.

Een maand geleden is de eerste van de twee door Nederlandse geadopteerde Romeinse fonteinen opgeleverd. Vandaag vond de feestelijke opening van de tweede gerestaureerde fontein in Rome plaats: de Fontana dei Giardini. De belofte van de Nederlanders aan de stad Rome is hiermee ingelost om twee fonteinen belangeloos te restaureren.

Op 14 juli was de stad Rome opnieuw in de feeststemming. Met een feestelijke ceremonie werd de tweede fontein de Fontana dei Giardini bij het Viale Tiziano park weer opengesteld voor het brede publiek. Het herstel van de Fontana dei Giardini betrof een ingewikkelde en complexe restauratie. De fontein is één van de weinige fonteinen in Rome die uit beton bestaat, waardoor vakkundig betonherstelwerk nodig was. De restauratie van deze fontein heeft vooral in Nederland plaatsgevonden bij de specialistische steenhouwerij Meesters In. Het Nederlandse restauratiebedrijf Koninklijke Woudenberg en de vereniging Salviamo la Barcaccia, hebben deze fontein geadopteerd na de vernielingen aan de Barcaccia fontein twee jaar geleden door voetbalgeweld. Met de oplevering van deze fontein is de geste aan de Romeinen door de Nederlanders nu volledig ingelost: twee geliefde fonteinen zijn door de Nederlanders teruggegeven aan Rome.

Louis Camps, directeur Koninklijke Woudenberg, is trots op de geslaagde restauratie en bedankte de stad Rome en haar inwoners voor het gegunde vertrouwen om deze fontein in ere te herstellen: “Onze missie lijkt volbracht nu, naast het herstel van de Fontana delle Api ook het herstel van deze fontein gereed is en vandaag aan Rome wordt teruggeven. Toch gaat de missie van Koninklijke Woudenberg verder: ons bedrijf maakt het mogelijk dat iedereen kan blijven genieten van cultureel erfgoed. Een missie die draait om de belevingswaarde en het respect voor monumentale pracht, zoals deze fontein. Wij zijn er trots op dat we hieraan een mooie bijdrage hebben geleverd.”

De eerste fontein werd op 7 juni jl. aan het Romeinse publeik teruggegeven: De Fontana delle Api (Bijenfontein) van Bernini uit 1644. De Nederlandse ambassadeur in Italië, Joep Wijnands sprak over het “Herstel van een vervelende gebeurtenis met een mooi gebaar aan Rome. Ik ben blij en trots!”

Bekijk hier de film over dit bijzondere restauratieproject.