FILM ONTWERP HOLOCAUST NAMENMONUMENT
DEEL 2

Koninklijke Woudenberg realiseert aan de Weesperstraat in Amsterdam het Holocaust Namenmonument. In een korte serie volgen we de realisatie van het monument.

In deel 2 komt het ontwerp van Het Holocaust Namenmonument aan bod. Het monument is ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Libeskind is de zoon van Holocaust-overlevenden. Johan van Lierop, de architect die het project namens Libeskind begeleidt, vertelt het verhaal van het ontwerp, hoe 102.000 stenen met 102.000 namen van Holocaust slachtoffers de boodschap van dit monument dragen. Dat zijn vier Hebreeuwse karakters “Lezecher”, wat in het Hebreeuws In Memoriam betekent.

Vervolgens legt Johan den Hartog, projectleider van Koninklijke Woudenberg uit hoe het proces van ontwerp tot uitvoering gaat en hoe goed de samenwerking tussen de architect en Koninklijke Woudenberg verloopt. Vanaf het begin zaten ontwerpers en ontwerpers en uitvoerende partijen in het bouwteam samen aan tafel om te kijken wat realiseerbaar en haalbaar is met als uitgangspunt het ontwerp te realiseren. Johan benadrukt dat de samenwerking tussen architect en bouwteam cruciaal is voor een goede uitvoering, zeker bij dit project, wat zo dierbaar en mooi is.