GROOTSE OPERATIE IN
DIERGAARDE BLIJDORP ROTTERDAM

Alleen de overspanning moet nog gemaakt worden, maar dan is het nieuwe verblijf voor de Ethiopische Gelada-aapjes klaar in de Rotterdamse dierentuin.

Deze woensdag werden de stalen buizen op hun plek gehesen met behulp van drie grote hijskranen.

Het team vakrestaurateurs en de aangesloten partners van Restauratiebouwbedrijf Koninklijke Woudenberg zijn trots op dit bijzondere restauratieproject.

Het nieuwe geladaverblijf in diergaarde Blijdorp is bijna klaar, op de overspanning na. Op dit moment worden grote bogen geplaatst voor de overnetting van het gebied. Met drie grote hijskranen worden de stalen buizen op hun plek gehesen: een hele klus! Vanaf half augustus worden de netten gespannen. Eerst de noordkant (tegenover de Rivièrahal) en vervolgens de zuidzijde. Dit najaar kunnen de apen, een expressieve apensoort uit Ethiopië, worden ‘losgelaten’ in hun nieuwe onderkomen. Het voormalige roofdierengebouw, een rijksmonument (architect Sybold Van Ravesteyn), is inmiddels compleet gerestaureerd en omgevormd tot apenverblijf. Het buitengebied is voorzien van een frisse groene grasvlakte en winterharde struiken en bomen die lijken op de natuurlijke beplanting uit het Ethiopisch laagland. Er is gekozen voor een sterke grassoort, die een groep grazende gelada’s kan overleven. Gelada’s behoren tot de enige apensoort die gras eet. We verwachten dat het verblijf in de smaak zal vallen bij de gelada’s.

 

Rijksmonument

Het oude roofdierengebouw is een rijksmonument. Daarom is ervoor gekozen om het zoveel mogelijk terug te brengen in de oorspronkelijke staat, inclusief het kleurenpalet zoals architect Van Ravesteyn dit bedacht. Een belangrijke vereiste was dat het monument werd aangepast aan nieuwe inzichten op het gebied van dierenwelzijn. Het moet twee geladagroepen kunnen huisvesten en voorzien worden van een overnetting om ontsnappingen te voorkomen. Lees hier alles over de restauratie met impressies en updates.

Bron en video: Diergaarde Blijdorp

Lees hier het nieuwsitem op: RTV Rijnmond