EERSTE GELADA APEN
DIERGAARDE BLIJDORP ROTTERDAM NAAR BUITEN

De opening vindt half oktober plaats, maar de eerste groep Galada’s zijn al aan het wennen in hun nieuwe verblijf.  Het team vakrestaurateurs en de aangesloten partners van Restauratiebouwbedrijf Koninklijke Woudenberg zijn trots op dit bijzondere restauratieproject.

Het nieuwe geladaverblijf in Diergaarde Blijdorp is nu écht bijna klaar. Het oorspronkelijke binnenverblijf voor roofdieren is gerestaureerd en is omgetoverd tot apenverblijf. De overkapping van het buitenverblijf aan de noordkant is klaar. De negenkoppige geladafamilie is inmiddels aangekomen en al helemaal aan hun nieuwe plek gewend. Er wordt nu nog de laatste hand gelegd aan het buitenverblijf aan de zuidkant. Als dat klaar is dan komt daar een mannengroep te wonen. Gelada’s zijn een expressieve apensoort uit Ethiopië, een zij zijn de enige apensoort die gras eet. Het binnenverblijf is een rijksmonument en ontworpen door architect Sybold Van Ravesteyn.

Rijksmonument

Het oude roofdierengebouw is een rijksmonument. Daarom is ervoor gekozen om het zoveel mogelijk terug te brengen in de oorspronkelijke staat, inclusief het kleurenpalet zoals architect Van Ravesteyn dit bedacht. Een belangrijke vereiste was dat het monument werd aangepast aan nieuwe inzichten op het gebied van dierenwelzijn. Het moet twee geladagroepen kunnen huisvesten en voorzien worden van een overnetting om ontsnappingen te voorkomen. Lees hier alles over de restauratie met impressies en updates.

Bron: Diergaarde Blijdorp

Lees hier het nieuwsitem op: RTV Rijnmond