Restauratie Oudekerkstoren

Koninklijke Woudenberg gaat in opdracht van de Gemeente Amsterdam de Oudekerkstoren restaureren. Wij zijn er trots op om aan het behoud van dit prachtige monument in de stad Amsterdam ons steentje te mogen bijdragen.

Op deze pagina houden we u graag op de hoogte van de ontwikkelingen en stellen we u voor aan het projectteam van Koninklijke Woudenberg.

De Oudekerkstoren is de oudste kerktoren van Amsterdam en heeft een hoogte van 67 meter. De Oudekerkstoren heeft een rijke bouwgeschiedenis. Tussen 1564-1566 kwam een nieuwe torenspits, in een vroeg Renaissance stijl met gotische elementen tot stand, die het tegenwoordige stadshart van Amsterdam nog steeds siert.

Werkzaamheden

Om de werkzaamheden uit te voeren wordt de gehele toren in de steigers gezet. Daarnaast worden er aan de voet van de toren diverse bouwplaatsvoorzieningen geplaatst.

De restauratiewerkzaamheden betreffen met name herstelwerkzaamheden aan metselwerk, loodwerk, natuursteenherstel en houtherstel. Tijdens de restauratiewerkzaamheden zal er ook groot onderhoud aan het carillon worden gepleegd.

Bij de montage en demontage van het steigerwerk en bij het hakwerk voor het restaureren van de voegen, baksteen en natuursteen van de gevels is enige geluidsoverlast helaas onvermijdelijk. Wij begrijpen dat dit in de huidige tijd waarin er (meer) thuis wordt gewerkt niet wenselijk is maar er zijn helaas geen alternatieve uitvoeringsmogelijkheden.

Update vanaf de bouwplaats

Op maandag 30 november zijn we gestart met de steigerwerkzaamheden. Het doel is om de volledige toren medio februari in de steigers te hebben staan.

Voor nu wensen we u alvast prettige feestdagen en een gezond 2021!

Planning

Eind november 2020
De start van het project omvat eerst het inrichten van een tijdelijke bouwplaats en het opbouwen van steigers rondom de toren.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bouwplaats_Oudekerkstoren_Amsterdam_01.gif
Inrichting bouwplaats

Medio februari 2021
De steiger is gereed en de tijdelijke bouwplaats wordt verkleind naar de definitieve bouwplaats. De restauratiewerkzaamheden aan het carillon, de gevels en de loden bekleding van de toren vangen aan.

Medio augustus 2021
De restauratiewerkzaamheden zijn afgerond, de steigers afgebroken, de bouwplaats ontmanteld en afgevoerd. De definitieve einddatum is afhankelijk van de weersomstandigheden en het coronavirus met de daarbij opgelegde beperkingen. De werkzaamheden kunnen mogelijk uitlopen tot medio oktober 2021.

Nieuwsbrief

Om de bewoners en ondernemers rondom het bouwproject op de hoogte te houden van de ontwikkelingen versturen we regelmatig een nieuwsbrief.

Deze nieuwsbrieven kunt u inzien via onderstaande links:

Hoe kunt u ons bereiken?

Voor het project zijn uitvoerder Jan van Ingen en projectleider Bert Woudenberg uw aanspreekpunt bij Koninklijke Woudenberg.

 

U kunt contact opnemen via e-mail: oudekerkstoren@koninklijkewoudenberg.nl

Bij calamiteiten rondom de bouwplaats kunt u rechtstreeks contact opnemen met uitvoerder Jan van Ingen, bereikbaar via telefoonnummer 06 54 34 08 34.