VOORMALIGE PASTORIE
NOORBEEK

Gerestaureerd herenhuis in Noorbeek
Dit rijksmonument aan de Dorpstraat 11 dateert uit 1770. Het is een fors onderkelderd herenhuis met segmentboogvensters van Naamse steen en ovale zolderlichten. Het is geheel in baksteen gebouwd en het heeft een vijf traveeën brede voor en achtergevel met hardstenen segmentbogige deur- en vensteromlijstingen. Inwendig bevindt zich een bordestrap uit de bouwtijd.

Het huis is oorspronkelijk gebouwd als pastorie voor de paters Jezuïeten uit Maastricht, die het patronaatsrecht van de parochiekerk in Noorbeek bezaten. Later is het huis als kapelanie in gebruik geweest en daarna als zusterhuis van de Franciscanessen uit Valkenburg. De zusters hebben er na de oorlog les gegeven. Ook is er nog een uitbreiding gemaakt, die als jeugdhonk diende en daarna als basis van de scouting. Tegenwoordig is het monumentale pand in handen van een particuliere eigenaar, de heer Nuijts, die het door o.a. Koninklijke Woudenberg liet restaureren.

Duurzame restauratie
De prachtige eiken kapconstructie is gerestaureerd waarbij de balkkoppen van de gordingen met epoxy behandeld zijn. De rotte stukken zijn eruit gehaald en er is epoxy om de balkkoppen heen gegoten in een mal. Dit voorkomt houtrot in de toekomst, waardoor het eiken behouden blijft.  Het dak is aan de buitenkant geïsoleerd met Reno Pir platen. Reno Pir platen zijn vochtongevoelig en veroudert nauwelijks waardoor de isolatiewaarde tijdens de gehele levensduur van het gebouw behouden blijft.

Het metselwerk van de topgevels is vrijgemaakt en hersteld. Waar mogelijk zijn bestaande stenen hergebruikt en waar deze niet meer bruikbaar waren zijn oude stenen van andere panden hergebruikt.