VLIETERMONUMENT
AFSLUITDIJK

In opdracht van Rijkswaterstaat brengen we het Vlietermonument op de Afsluitdijk terug in originele staat én realiseren we de uitbreiding van het verblijfsgedeelte . Op 13 april gaven Cees Loggen, gedeputeerde provincie Noord-Holland, en Wop Schat, projectmanager Afsluitdijk Rijkswaterstaat, de aftrap met het afbikken van enkele vloertegels op de begane grond.

HISTORISCHE BETEKENIS

Het Vlietermonument staat op de plek waar in 1932 de Afsluitdijk werd gesloten. In de jaren die volgden is het monument een aantal keer aangepast en gerenoveerd. Dit gebeurde niet altijd conform het ontwerp van Dudok. Ook voldoet het Vlietermonument niet meer aan de eisen op gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid en toegankelijkheid. Omdat de Afsluitdijk nu versterkt en vernieuwd wordt, besloten Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk nu ook het Vlietermonument in ere te herstellen en klaar te maken voor de toekomst.

Wop Schat: ‘Het Vlietermonument was een geschenk van de bouwer van de Afsluitdijk aan de Staat der Nederlanden. Het is onze verantwoordelijkheid om dit geschenk voor de toekomst te behouden. Ik ben blij dat de allure van het Vlietermonument straks in ere is hersteld.’

Vlietermonument in de steigers

Na de symbolische starthandeling van 13 april zijn we begonnen met dit mooie werk. De bouwplaats is ingericht en de eerste werkzaamheden die onze vaklieden gaan verrichten bestaan uit het verwijderen van het stucwerk en het herstellen van eventuele betonschade. Eerst wordt samen met de vaklieden van Meesters In, Walraad Architecten en Rijkswaterstaat de betonschade nauwkeurig beoordeeld. Vervolgens gaan we herstellen, oude stukadoorslagen afnaalden, slechte stukken beton verwijderen en waar nodig nieuwe wapening aanbrengen.

Naast de restauratie van het monument zullen wij ook de uitbreiding realiseren van het restaurant met diverse verblijfsgedeeltes. Dit traject loopt deels parallel aan de restauratie, maar start wat later. Het ontwerp van de nieuwbouw is gemaakt door Paul de Ruiter architects.

Bijzonder werk voor hoofduitvoerder Ate Pijpker

Ate Pijpker is de hoofduitvoerder tijdens de werkzaamheden aan het Vlietermonument. Hij heeft vaker bouwwerken van architect Dudok gerestaureerd, maar deze is voor Pijpker extra bijzonder.

Ate heeft een bijzondere connectie met de Afsluitdijk, en het Vlietermonument van architect Willem Dudok. Ate vertelt enthousiast: “mijn opa heeft destijds meegewerkt aan de aanleg van de Afsluitdijk, van de eerste lading bagger die in de Zuiderzee is gestort tot de laatste kei die is gelegd. Pijpker komt uit een echte bouwfamilie, zegt hij, en iedereen was trots op de Afsluitdijk. ‘Ik herinner me dat mijn opa mij vol trots de medaille liet zien die alle medewerkers kregen toen de Afsluitdijk klaar was. En ik heb ooit een boek van hem gekregen, ter ere van 50 jaar Afsluitdijk in 1982. Het is vreemd om te zien hoe die arbeiders destijds moesten werken in heel andere kleding en veel eenvoudiger barakken dan wij nu gebruiken. Dat waren andere omstandigheden. En nu sta ik hier. Mijn opa had eens moeten weten!’