STEDIN
DELFT

Begin januari 2020 openden Burgemeester van Delft Marja van Bijsterveldt en Stedin CEO Marc van der Linden het gerenoveerde regiokantoor van netbeheerder Stedin aan de Energieweg in Delft. De afgelopen twee jaar hebben zusterbedrijven Janssen de Jong Bouw en Koninklijke Woudenberg het verouderde pand uit 1971 volledig gerenoveerd. Met de heropening is het kantoor toekomstbestendig gemaakt met een moderne klimaatinstallatie, geïsoleerde gevels, HR++ dubbelglas, ledverlichting, laadpalen voor elektrische auto’s en een zonnedak.

Door de renovatie is het regiokantoor veel beter geïsoleerd. De led-verlichting met bewegingssensoren is stukken zuiniger en het gebouw kan nu efficiënter worden verwarmd. Hierdoor gaat de uitstoot van CO2 van het kantoor aanzienlijk omlaag. Het kantoor heeft nu een energielabel A.

EEN DUURZAAM KANTOOR

Het hele binnenwerk van het gebouw is gesloopt, zodat er minder gesloten kamers zijn en meer open kantoortuinen met meer werkplekken. Het gesloopte materiaal is zoveel mogelijk hergebruikt of duurzaam verwerkt.

Stedin sluit veel zonneparken en zonnedaken in de regio aan, maar heeft nu voor het eerst haar eigen zonnedak. Tijdens de verbouwing zijn er ruim 1.100 zonnepanelen op het dak van het magazijn gelegd. Deze panelen leveren ongeveer 300.000 kWh aan elektriciteit per jaar op. Goed genoeg om de energierekening van het gebouw met 20% omlaag te brengen.

Hoog- en laagbouw vormen één geheel

Een belangrijk punt in het Plan van Aanpak van Koninklijke Woudenberg en Janssen de Jong Bouw was het feit dat de renovatie werd opgesplitst een een laag- en hoogbouw. Hierdoor kon de helft van het gebouw in gebruik blijven tijdens de verbouwingswerkzaamheden. De werkzaamheden bestonden onder andere uit de vervanging van alle gevelkozijnen en de E- en W-installaties, het aanbrengen van zonwerende lamellen en de complete renovatie en restyling van de hoogbouw, waardoor hoog- en laagbouw voortaan één geheel vormen. Er is bewust gekozen om de installaties en industriële elementen in het zicht te houden. In combinatie met de stalen puien geeft dit een industrieel karakter.

Voor de verbouwing was de laagbouw nog in gebruik als bedrijfshal, inmiddels is deze volledig functioneel als kantoortuin. Projectleider Johan den Hartog: “Dat zal voor de meeste bouwkundigen niet erg ingewikkeld klinken. Toch viel het tegen. Voor een bedrijfshal gelden namelijk totaal andere voorschriften dan voor een kantoorpand. Zo moesten de grote glaspartijen rondom de vide extra brandwerend worden. We hebben aardig moeten sparren met glasleverancier IGS om alles binnen de voorschriften te realiseren. Maar het resultaat mag er zijn. De kantoren zijn opvallend licht en hebben hierdoor een plezierige werksfeer.”

Samenwerking tussen zusterbedrijven

Het plan van aanpak van Koninklijke Woudenberg en Janssen de Jong Bouw sloot precies aan op de wensen van Stedin. Belangrijk punt hierin was dat de renovatie werd opgesplitst in een laagbouw en hoogbouw, op deze manier kon de helft van het kantoor in gebruik blijven.

‘Nadat Janssen de Jong Bouw en Koninklijke Woudenberg eerder gezamenlijk de renovatie van het regiokantoor van Stedin in Utrecht hadden gerenoveerd bleek deze combinatie wederom een succesformulie,’ aldus Louis Camps (Directeur Janssen de Jong Bouw). ‘De kennis en kunde van beide bedrijven om een dergelijke opdracht uit te voeren in een bestaand gebouw sloten ook hier perfect op elkaar aan.’