Stadhuis Maastricht
Maastricht

Stadhuis Maastricht

Restauratie van de blikvanger op de Markt in Maastricht uit 1659.

In opdracht van de raad van Maastricht kwam bouwmeester Pieter Post in 1659 naar Maastricht om de beste plaats van het nieuwe stadhuis te bepalen. Hij koos voor de huidige plek, midden op de Markt. Het Rijksmonument is sindsdien een blikvanger voor elke inwoner en bezoeker van de Limburgse hoofdstad. Maar het is ook dé plek waar de gemeenteraad, het stadsbestuur en ambtelijke medewerkers werken. Het stadhuis anno nu moest daarom worden gerestaureerd om aan de hedendaagse eisen tegemoet te komen met behoud van de historische waarde: om te werken, te bezoeken, te bezichtigen en te verwonderen. Voor nu en voor de toekomst.

Bekijk hier de film via Facebook over de restauratie (bron: gemeente Maastricht).

Hoogwaardig technisch herstel van balklagen onder een monumentale parketvloer, stucwerk en opknappen van kozijnen (dubbelglas), ramen en deuren van de buitengevels. 

HET MONUMENTALE PLAFOND BEHOUD WAS VOOR ONS DÉ OPTIE

“Het herstel van de balklaag in de verdiepingsvloer was een unieke opgave. Onder de vloer zat een zeer monumentaal stucwerkplafond met schilderwerk en ornamenten. Dit beschadigen was voor ons geen optie.”
De opknapbeurt van het stadhuis kende voor Koninklijke Woudenberg een aantal mooie uitdagingen. De planning en het budget waren strak omkaderd. Het college B&W hield tijdens de restauratie elders zetel om nog geen jaar later weer aan het werk te kunnen in het monumentale gebouw. Het stadhuis is dan voorzien van hoogwaardige, duurzame technieken die nodig waren om het cultureel erfgoed ook voor de toekomst in stand te houden.

De restauratie bestond uit drie delen: op de begane grond is het stucwerk hersteld. Ook is de houten balklaag als fundering voor de verdiepingsvloer hersteld. Een unieke opdracht, want onder de vloer zat een prachtig monumentaal, maar ook zeer kwetsbaar stucwerkplafond. Het parket op de vloer werd genummerd en één-voor-één losgehaald. Met innovatieve oplossingen werd zorgvuldig de balklaag hersteld en zijn de parketvloerdelen op exact dezelfde plek teruggelegd. Tot slot zijn de kozijnen, ramen en deuren van de buitengevels aangepakt. Voorzien van dubbelglas, isolatie en een nieuwe verflaag. Zonder bouwsteiger buiten, want de markt op het marktplein moest gewoon doorgaan.