Sint-Nicolaasbasiliek
IJsselstein

In het najaar van 2017 begon Koninklijke Woudenberg met de restauratie van de Sint-Nicolaasbasiliek in IJsselstein. De start van een restauratieproject als dit is een grote uitdaging. Het is namelijk altijd spannend of het lukt om de historische gegevens te pakken krijgen. Ook het steigerwerk was niet alledaags. Deze moest namelijk gedeeltelijk over het dak van de kerk heen. Om de leistenen dakbedekking te beschermen werden isolatieplaten geplaatst. Dat vergde het nodige overleg tussen gemeente, aannemer en kerkbestuur.

De in neogotische stijl gebouwde Sint-Nicolaasbasiliek is in 1887 in gebruik genomen. Deze driebeukige hallenkerk is gebouwd naar het ontwerp van architect Wilhelm Victor Alfred Tepe. De kerk behoort tot de gaafste voorbeelden van deze stijl in ons land.

Op 11 november 1972 verleende Paus Paulus aan de kerk de titel van “Basilica Minor”, dit is de hoogste eretitel voor een kerkgebouw buiten de stad Rome.

In totaal zijn er meer dan 1.500 kapotte, verweerde en afgeschilderde profielstenen vervangen. Deze stenen moesten in 30 verschillende modellen opnieuw worden gebakken. Niet alleen aan de stenen en voegen wordt gewerkt; er worden galmborden vervangen, is er het nodige schilderwerk, worden kapotte leien vervangen en wordt er nieuw, zinken, hemelwaterafvoer geplaatst.

Als de restauratie van de Sint-Nicolaasbasiliek in april 2018 gereed is, is hij weer klaar voor de toekomst. Koninklijke Woudenberg vindt het belangrijk dat iedereen kan blijven genieten van ons cultureel erfgoed: verleden, nu en in de toekomst.