RCO House
Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam

RCO House Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam

Een eigen huis voor ons Koninklijk Concertgebouworkest “een lang gekoesterde wens gaat in vervulling”

“Het Koninklijk Concertgebouworkest krijgt een eigen huis. Het ‘RCO House’ heeft Gabriël Metsusstraat 16 als adres. Het ligt op een steenworp afstand van het Concertgebouw en kijkt uit op het Museumplein in het culturele hart van Amsterdam. Met de aankoop van dit monumentale pand gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: een eigen plek creëren met oefenruimtes voor de orkestleden, een ensemblezaal voor kleine concerten en meer mogelijkheden voor educatie en lezingen. Ook de staf vestigt zich in het pand. In RCO House komt alles samen. Hiermee wordt voorzien in een grote behoefte.

Na de grondige verbouwing door Koninklijke Woudenberg hoopt het orkest het pand in 2018, rond de viering van zijn 130ste verjaardag, te kunnen betrekken.”

Bekijk hier de film over de restauratie en verbouwing van het RCO House.

Bron en fotomateriaal: RCO House

Gabriël Metsusstraat 16 werd in 1908 door de beroemde architect Berlage ontworpen als een ‘Dagteeken- en Kunstambachtsschool voor meisjes’. Het oude schoolgebouw is een gemeentelijk monument en was tot 2008 de locatie van het laboratorium voor onderzoek van kunstvoorwerpen van Instituut Collectie Nederland.

JAN RAES: "MULTIFUNCTIONELE FACILITEITEN DIE VOLLEDIG VOLDOEN AAN EISEN VOOR EEN MODERN, INTERNATIONAAL TOPORKEST"

“Met het RCO House gaat een droom van het Koninklijk Concertgebouworkest in vervulling: een huis waar onze musici zich in alle rust kunnen voorbereiden op de vele concerten in binnen- en buitenland, waar wij onze ambities op het gebied van educatie en kamermuziek kunnen realiseren en waar het orkest en staf een onderkomen vinden. Wij vergroten hiermee onze zichtbaarheid in de stad en aan het museumplein in het bijzonder.

De multifunctionele faciliteiten van het RCO House zullen volledig voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan een modern, internationaal opererend toporkest worden gesteld.” – Jan Raes, algemeen directeur

Het team van Koninklijke Woudenberg zorgt als hoofdaannemer voor de realisatie van het RCO House. Hierbij speelt akoestiek en comfort voor orkest, medewerkers én publiek een zeer belangrijke rol. Een rol die in de ervaren handen van onze vakmensen en bouwpartners, die het project op dit moment realiseren, is gelegd. Daarbij wordt er nauw samengewerkt met opdrachtgever, architect en andere adviseurs van het Koninklijk Concertgebouworkest. Zo helpt Koninklijke Woudenberg mee om de droom van het Koninklijk Concertgebouworkest te verwezenlijken.

Ook het RCO House zoekt de samenwerking in partnerships met bedrijven en in giften van fondsen van particuliere donateurs. Wilt u ook meebouwen aan het RCO House? Wilt u meer weten over dit prachtige renovatie- en restauratieproject? Bekijk dan hier de website van het Concertgebouworkest en bekijk het filmpje.