Landgoed Parc Broekhuizen
Leersum

Landgoed Parc Broekhuizen Leersum

Transformatie van het Kasteel als woonhuis naar een luxe boutique vijfsterrenhotel, conferentieoord en restaurants. Na tien jaar leegstand en een hoogwaardig herontwikkelingstraject, openden de rijkmonumentale deuren van dit luxe hospitality complex eind 2016.

“De opdrachtgever wilde er een boutique hotelcomplex van maken. Dat betekent veel luxe. Maar er is ook een hele verdieping gerestaureerd en teruggebracht in de oude stijl.” – Johan den Hartog (projectleider Koninklijke Woudenberg)

Kasteel Broekhuizen in Leersum kreeg een herbestemming. Bekend als decor van het televisieprogramma ‘Heel Holland Bakt’, moest het buitenverblijf dat de familie Broekhuyzen eind 18de eeuw bouwde zijn grandeur terugkrijgen maar dan getransformeerd naar een luxe complex waar gasten zich culinair kunnen versmaden in het restaurant en zich in luxe kunnen baden in de vijfsterrenhotelkamers. De frisse en moderne elementen in het karakter die zijn toegevoegd komt uit de koker van interieurarchitect Judith van Mourik | interior architecture. De vakrestaurateurs van Koninklijke Woudenberg realiseerden als hoofdaannemer de uitvoering van het ontwerp. 

Lees hier het artikel in De Architect over de herontwikkeling.

“Nadat het hoofdhuis en de bijgebouwen in 1996 in particulier bezit kwamen, is er gestart met een ambitieuze renovatie. Onder toezicht van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg zijn het hoofdhuis (aan de buitenzijde), het koetshuis en de oranjerie gerenoveerd. Het resultaat is een monument van grote klasse en een enorme potentie!”- website Parc Broekhuizen

"HET RESULTAAT IS EEN MONUMENT VAN GROTE KLASSE EN EEN ENORME POTENTIE!"

“Er is overal gewerkt met hoogwaardige en exclusieve materialen.”

Ionische zuilen, fronton, dubbele buiten- en binnentrap en historische wandschilderingen. Volgens kenners wordt dit landgoed ‘alom gezien als een van de mooiste voorbeelden van romantische landgoederen in Nederland. Het koetshuis werd een evenementenlocatie. Het hoofdgebouw kreeg een herbestemming als vijfsterrenhotel met een gastronomisch restaurant.

Er is overal gewerkt met hoogwaardige en exclusieve materialen. Veel marmer en hardsteen. Overal is de authentieke detaillering in stand gehouden of teruggebracht. Zo’n transformatie is behoorlijk ingrijpend voor het pand. Om alle vernieuwingen in te passen en toch het monument te behouden, precies dát is onze specialiteit. Op de eerste etage hebben de kamers hoge plafonds met ornamenten, klassiek stucwerk, wandbespanning, lambriseringen en lijstwerk. Daar moesten bijvoorbeeld de installaties in worden weggewerkt. Een precisiewerk: alles heeft open gelegen om de kanalen en schachten onzichtbaar weg te werken. Koninklijke Woudenberg heeft de installatiekanalen zó aangebracht dat je ze niet meer terug ziet. Al het klassieke stucwerk en de wandbespanning zijn volledig hersteld met een ‘nieuw als gebruikte’ parketvloer. Van buiten zie je niets terug van de drie klimaatinstallaties die vakkundig zijn weggewerkt.

In deze transformatie stonden drie functies centraal: samenkomst, eten en slapen. Een bijzonder mooi referentieproject waarbij deze functies hoogwaardig zijn ingevuld. Met respect voor het monumentale en in de juiste balans tussen verleden en heden.

Bekijk de mogelijkheden en de rijke historie op de website van Parc Broekhuizen.

Lees hier de recensie over Parc Broekhuizen in de Volkskrant.