OOSTELIJK ZWEMBAD
ROTTERDAM

Rotterdam’s oudste zwembad uit 1932 van moderne technieken voorzien.

Een Rijksmonument in de wijk Kralingen met historie. De tweede wereldoorlog nog merkbaar in de bouwstijl en de nieuwbouw van het entreegebouw. Badgasten ervaren het karakter van ‘Art Deco’ in de zwemhal. Het Oostelijk zwembad kenmerkt zich door haar ruim opgezette plattegrond. Het is uniek vanwege haar hoogte, met glazen bouwstenen ingelegde dak en veelvuldig gebruik van tegels. Een sfeer die bij de restauratie van het zwembad behouden moest blijven. Het bad moest wel voldoen aan alle eisen die aan een modern zwembad worden gesteld. In gebruiksgemak, duurzaamheid, veiligheid en hygiëne.

Bij aanvang van het project was het zwembad nog bijna in de staat zoals het in de jaren ’30 in gebruik was genomen. De tegels in de bassins, op de wanden en perron. Zelfs de houten kleedhokjes waren nog origineel.

Een grote uitdaging, naast het inpassen van een compleet nieuwe zwembadinstallatie in de bestaande gebouwstructuur, zat ook in het replica maken van de oorspronkelijke tegels. Maar liefst 115 verschillende tegelvarianten zijn er ontwikkeld om exacte replica’s te maken van de oorspronkelijke tegels. Dit vraagt vakmanschap om naast de juiste tegelsoorten ook de juiste glazuurkleuren te vinden. De ‘nieuwe’ tegels en glazen glasdallen en bouwstenen liggen nu tussen de bestaande van meer dan 80 jaar oud. De Rotterdammers kunnen weer zwemmen in een prachtig monumentaal zwembad, voorzien van alle moderne gemakken.