MUIDERSLOT
MUIDEN

Van één van de mooiste kastelen van Nederland hebben wij in 2021 één van de vier ronde hoektorens mogen restaureren. De gevel van deze hoektoren van was toe aan een grote opknapbeurt. De restauratie betrof vooral voeg- en metselwerk, het herstellen van glas in loodramen en kozijnen met houten luiken.
Het lei- en loodwerk is vernieuwd door de firma Engelberts en het schilderwerk van het gehele kasteel met het poortgebouw werd uitgevoerd door Schildersbedrijf Hoogstraten. Geheel volgens planning is het ons gelukt om vóór de komst van Sinterklaas de gevels weer een mooi aanzien te geven. Het overige schilderwerk aan de binnenplaats van het Muiderslot werd in het voorjaar van 2022 uitgevoerd.

Middeleeuws kasteel

Het Muiderslot is een kasteel in Muiden. Het is tevens een rijksmuseum. Het vierkante slot met op elke hoek een ronde toren wordt omringd door een slotgracht. Via een ophaalburg kun je in het kasteel komen. Het kasteel is in de Middeleeuwen gebouwd is. Er wordt in een rapport gemeld dat het kasteel in 1280 gebouwd werd door Floris V. Maar het kan ook zijn dat het kasteel al eerder gebouwd werd en Floris het kocht van een andere graaf. Het kasteel is gebouwd aan het einde van de rivier de Utrechtse Vecht. Hier mondde de rivier uit in de Zuiderzee. Door middel van een zogenoemde Schakelketting kon Floris tol vragen aan schepen die voorbij voeren.

Verval en restauratie

In de Franse tijd werd het kasteel gebruikt als kazerne door het Franse leger. Vanaf 1795 werd het kasteel niet meer bewoond en begon het vervallen te raken. De Minister van Oorlog gebruikte het kasteel als opslagplaats. In 1825 werd het te koop aangeboden. Degene die het kasteel kocht mocht het slopen. Na heel wat oproepen aan Koning Willem I werd het kasteel niet verkocht. De Minister van Oorlog droeg het kasteel over aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken. de afdeling Kunst en Wetenschappen zorgde ervoor dat het kasteel gerestaureerd werd. In 1895 werd begonnen en een aantal jaar later was het gebouw klaar. Vervolgens werd het een rijksmuseum, wat het tot op de dag van vandaag is.