SLOT LOEVESTEIN
POEDEROIJEN

Restauratie aan Slot Loevestein. Samenwerken aan een legende.

De legende over Slot Loevestein, wie kent het niet: het fort en haar verdedigingswerk staat bekend om de geschiedenis van Hugo de Groot en zijn ontsnapping in de boekenkist uit het Slot. De sfeer van de historie, veldslagen, kanonnen en bastions is nog steeds goed voelbaar.

Toen we het restauratieproject in juli 2016 startten, waren de behoeften van de opdrachtgever helder. Het werk betrof in eerste instantie voegwerk en metselwerk. Tijdens de bouwvergadering kwam daar het vervangen van de dakleien bij. Door mee te denken in de begroting kwam nog meer specialistisch werk aan de orde: schilderwerk, nieuwe eikenhouten kozijnen en glas-in-lood. Tijdens het werk aan de leien bleek dat het houten dakbeschot rot was en vervangen moest worden. Het project is ondanks het meerwerk zoals gepland in februari 2017 opgeleverd. De opdrachtgever en de architect zijn zeer tevreden over het proces en het resultaat. Het brede publiek kan zichtbaar genieten van de legende en de festiviteiten die Slot Loevestein organiseert.

De restauratie aan het compacte zaaltorenkasteel uit 1357 is bijzonder. Iedereen kent de legende van Hugo de Groot uit de tijd dat het kasteel tijdens de Tachtigjarige oorlog dienst deed als staatsgevangenis. Later kreeg het slot moderne verdedigingswerken en werd het als fort onderdeel van de oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. De opdrachtgever en exploitant van dit Rijksmonument houdt de historie levend, net als het team vakspecialisten van Koninklijke Woudenberg dat tijdens het hele proces nauw samenwerkte met opdrachtgever en architect.

Uitvoerder Jan van Ingen: “Het project is écht restauratiewerk dat ons past. Het vraagt om vakmanschap en flexibel meedenken met de opdrachtgever en de architect.”

Onvoorziene verrassingen en uitdagingen kom je tijdens het werk in dit soort projecten altijd tegen. Koninklijke Woudenberg heeft hier veel ervaring mee en zoekt altijd naar hoogwaardige oplossingen. Door een goede samenwerking met onze partners en onze eigen specialisten zoals metselaars, voegers en timmermannen kunnen we projecten als deze binnen de gestelde termijn opleveren.