Koninklijke Schouwburg
DEN HAAG

De Koninklijke Schouwburg is één van de oudste schouwburgen van Nederland en staat in het hart van het centrum van Den Haag. Sinds 1804 is het historische pand in gebruik als theater. Met trots werken wij aan het onderhoud en de verduurzaming van dit monument. 

Paleis

De schouwburg werd in 1766 als paleis gebouwd in opdracht van Karel Christiaan van Nassau-Weilburg. Door de Franse bezetting moest de bouw helaas worden stopgezet. Lange tijd stond het paleis onafgemaakt leeg. Eerst werd besloten om het gebouw af te breken, maar een groep Haagse burgers greep in en huurde in 1802 het paleis voor 99 jaar om het paleis tot schouwburg te verbouwen.

Onderhoud en verduurzaming 

Vanaf begin mei 2023 zijn we in opdracht van Centrale Vastgoedorganisatie Den Haag bezig met het groots onderhoud en verduurzaming van de Koninklijke Schouwburg. De architect van het project is van MODUS architecten en ingenieurs. Het dak wordt beter geïsoleerd en ook de ramen worden vervangen. Door de verduurzaming van het monument zorgen we voor een lager energieverbruik.

Op het dak worden de oude panlatten van het dak verwijderd en wordt er een isolerende folie aangebracht. De nieuwe folie, wat bestaat uit meerdere lagen, zorgt ervoor dat het dak straks optimaal geïsoleerd is. Hierdoor ontsnapt de warme lucht van binnen minder snel naar buiten.

Ook wordt het enkel glas in de houten kozijnen vervangen door Fineo glas. Fineo is de nieuwe generatie van isolerend glas. Dankzij vacuüm technologie combineert deze beglazing een minieme glasdikte met een uitzonderlijk thermisch en akoestisch comfort. De stalen kozijnen krijgen een duurzame behandeling, het enkel glas wat nu in de stalen kozijnen zit wordt vervangen door monumentaal dubbel glas. Zo blijft de authentieke uitstraling gewaarborgd, maar wel met het comfort van tegenwoordig. Ieder glasvlak wordt apart ingemeten zodat er bijna geen aanpassingen gemaakt hoeven te worden aan de originele kozijnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Superf