Huis van de Stad
Rijswijk

Op zaterdag 30 november 2019 namen Koninklijke Woudenberg en HOMIJ tijdens een open dag de sleutel in ontvangst van het oorspronkelijke, en al jaren leegstaande, stadhuis in Rijswijk. Met deze sleuteloverdracht ging de renovatie van het stadhuis officieel van start. Na ruim twee jaar renoveren werd op 9 mei 2022 de sleutel teruggegeven aan burgemeester Bas Verkerk, wethouder Johanna Besteman (Welzijn, Cultuur, Onderwijs en wonen) en de toekomstige “bewoners” van Huis van de Stad Rijswijk.

Van stadhuis naar Huis van de Stad

De binnentuin veranderde in een atrium dat alle activiteiten in het toekomstige Huis van de Stad verbindt. Het vormt een transparante en open ontmoetingsruimte van het gebouw en laat de bestaande kwaliteiten als de hal, gangen en trappenhuizen geheel tot hun recht komen.

Het huis van de Stad is een plaats geworden waar inwoners van Rijswijk zich veilig, thuis en welkom voelen. In het ontwerp stonden gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid centraal. Het stadhuis is een plek waar jong en oud terecht kunnen voor advies, kennis en ontspanning.

Renovatiewerkzaamheden Koninklijke Woudenberg

Wij zijn als Koninklijke Woudenberg erg trots op het feit dat wij een bijdrage hebben mogen leveren om dit bijzondere gebouw weer te laten stralen. Het werk bestond uit het renoveren en verduurzamen van het casco, het uitbreiden van de voormalige binnentuin naar een overdekt atrium en het volledig afbouwen van de onderste twee verdiepingen. Ook hebben wij zorg gedragen voor de asbestsanering van het pand en herstelwerkzaamheden van de natuurstenen gevels.  Daarbij werd het pand verduurzaamd, waardoor het nu een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) is. Tot slot werden de gevels grondig gereinigd en voorzien van nieuwe slanke kozijnen.

Het was een complex project met veel leveranciers en onderaannemers. Gemiddeld liepen er meer dan zeventig man per dag op de bouwplaats en dat vraagt om een goede afstemming. Ook constructief is het project een hoogstandje.
Wij hebben veel weggehaald van de oude betonnen bouwmuren van de onderste twee verdiepingen en daarvoor is een slanke stalen opvangconstructie terug gekomen. Dat heeftgeresulteerd in twee verdiepingen die open en ruimtelijk ogen.