DINGHUIS
MAASTRICHT

De restauratie van het Dinghuis, uit 1470, in Maastricht

De naam van het Dinghuis komt van het woord ‘dingen’, ofwel rechtspreken. In opdracht van Verkoelen Dakspecialisten, met wie wij veel samenwerken, hebben wij de slechte gevelkozijnen gerestaureerd. Daarvoor is het monumentale pand in dertig meter hoge steigers ingepakt. Ook hebben wij de rotte delen in de houten constructie van het torentje gerestaureerd, waarna het torentje aan de buitenzijde is bekleed met lood. 

Een leuk detail is dat het oudste nog in gebruik zijnde gevelkozijn van Nederland (1473) zich in het Dinghuis bevindt. Het zijn meerdere eikenhouten kruiskozijnen, die naast elkaar in de gevel zitten. Aan de binnenzijde zijn ze voorzien van ‘kapelletjes’; Dit zijn versierselen aangebracht ter verfraaiing van het kozijn. In onze werkplaats hebben we de onderdorpels en deelvervangingen van stijlen uitgevoerd. Vervolgens hebben we de kozijnen deels nieuw beglaasd en het bestaande glas-in lood is door het glasatelier opnieuw verlood en teruggeplaatst. Zo werd op vakkundige wijze door onze restauratievaklieden, weer een toekomst gegeven aan deze oudste kozijnen.

Werken op hoogte zorgde enerzijds voor een mooi uitzicht, aan de andere kant was het ook een uitdaging om via de diverse steigertrappen te manoeuvreren.

 

 

 

'DE OUDSTE KOZIJNEN VAN NEDERLAND HEBBEN WIJ OOK GERESTAUREERD.'